Exclusiv
„La cât de ușor a ajuns director, D.G. și chestor, până la mareșal nu mai are drum lung”/Condamările CEDO pentru România sunt mai multe decât pentru Rusia – Ziarul Incisiv de Prahova

Tot mai multe voci competente din sistem confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova privind incompetența crasa a comisarului sef de politie penitenciara – Dan Halchin, precum si interesele obscure din spatele acestuia.
Dupa aproape 20 de ani de munca in cadrul Scolii Nationale de Agenti de Penitenciare de la Targu Ocna, plus alti cativa ani in IPJ Vaslui, comisarul-sef de penitenciare, vasluianul Gabriel Munteanu a iesit la pensie, in anul 2017. Munteanu, care a predat la aceasta scoala prin care au trecut mii de agenti de penitenciare din toata tara a efectuat o anailiza drastica a sistemului penitenciar din prezent.
Fostul comisar-sef de penitenciare, vasluianul Gabriel Munteanu:
‘Ministru=0; D.G.=0 => Speranțe=0
Primele două valori nule sunt date așa…, din politețe. Valorile adevărate sunt sub zero. De aia, cu tristețe spun, speranțe de mai bine nu prea sunt. Și la ce concurs de „limbi” e între directori la adresa minunatei din fruntea M.J., mă aștept la ce e mai rău. Au fost lingăi dintotdeauna, dar acum parcă prea e pe față. Și în unități, și la vârful sistemului. Cred că „Superman” al nostru chiar a luat în serios spusele lui Napoleon, alea cu bastonul de mareșal din ranița fiecărui soldat. La cât de ușor a ajuns director, D.G. și chestor, până la mareșal nu mai are drum lung”.
Am văzut ca în țară toate penitenciarele au activități care mai de care cu deținuții: de la mers la meciuri cu ei, la făcut pâine si/sau ca in cazul de la Ploiesti, la deseuri periculoase. Ce părere aveți despre desființarea unui loc de deținere? Mai există în România și în Uniunea Europeană legislație pentru așa ceva? Este vorba despre desființarea Secției Exterioare Cluj-Napoca. Aceasta are o capacitatea maximă de 204 locuri, în prezent având un efectiv de 180 de deținute, clasificate în toate regimurile și 2 puncte de lucru: la Delonghi 40 de detinute(beneficiarul a solicitat dublu) și Carmangeria Moldovan 3 deținute (solicitarea fiind la fel dubla). Secția Exterioară se află într-un corp din spate al Palatului de Justiție Cluj-Napoca cu acces facil la arest și sălile de judecată și al mașinilor care aduc deținuții, acolo unde președintă este Dana Gârbovan. Cat de legala este această decizie în condițiile în care România și-a luat angajamentul în fața CEDO prin Memorandumul Rezmives ca vor mări capacitatea de cazare și vor îmbunătăți condițiile de detenție? De ce ai desființa un loc de deținere în care s-au investit peste 5 miliarde de lei vechi, un loc de deținere cu condiții bune spre foarte bune, raportat la alte locuri de deținere din țară? Noile locuri de cazare cu care se laudă Dan Halchin, sunt ori ale beneficiarilor (cum a fost în cazul Penitenciarului Timișoara), ori fictive, ca și în cazul tabletelor pentru deținuți care cica au intrat în posesia deținuților încă din 20 octombrie 2023, în condițiile în care unele penitenciare rămăseseră în ultima lună din an și fără coli albe pe care să printeze cererile deținuților, sunt dezvaluiiri din interiorul sistemului. Știu, poate e mult de citit, dar puneți-vă și în locul polițiștilor de penitenciare care lucrează acolo. Toți au mers prin concurs, inclusiv șefa de secție care a dat concurs anul trecut. Toate funcțiile sunt ocupate prin concurs, cu munca și sudoare. Acum toate aceste funcții o să fie desființate. Oamenii vor fi nevoiți să facă naveta spre Gherla sau Aiud. Și oamenii ăia au familii, iar polițistele de acolo nu o să aibă cu cine să își lase copii sau cum să îi mai ducă la școli și grădinițe pentru ca o să fie nevoite să facă naveta. Și toate astea pentru ce, pentru niște parcări… Oamenii ăștia nu pot fi trași la răspundere de nimeni? Populația țării trebuie să știe pe ce se cheltuie banul public: pe orice și pe nimic. Facem un loc de detinere cu toate condițiile, perfect functional, care mai și produce prin punctele de lucru, pe bani publici, ai contribuabililor, după care ne trezim ca mai vrem parcări și îl desființăm!
Prin termenul de ,,relocare’’ Dan Halchin vrea să spună ca în podul de la Centrul Lotus au pus 3 ziduri din PVC, delimitand-ul în 3 camere a câte 20 de locuri. De când relocarea unui loc de detinere este în podul altui loc de detinere care se află la 50 de kilometri distanță? când 60 este egal cu 204, domnule chestor? Pe holurile Penitenciarului Gherla se spune ca așa v-ați luat gradul de chestor, prin asumarea desființării Secției Exterioare Cluj-Napoca, mai dezvaluie sursele din sistem.
Plictisiți de construit penitenciare, mai clar , de declarații politice despre construirea a incă 2 penitenciare, care au tot fost construite de cel putin 5 miniștri, și spoirea câtorva camere ce sunt trecute in acte ca obiective construite pentru extinderea spațiilor de cazare, șefii din Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au trecut la demolarea locurilor de deținere, mai precis, in acest an, vor desființa Sectia Exterioară Cluj Napoca, astfel că această miscare va diminua capacitatea de cazare cu 204 locuri ,in timp ce ritmul in care se construiesc noi spații de cazare este lent, in comparatie cu cresterea numărului de persoane incarcerate, iar România are o serioasă problemă din cauza imposibilității asigurării unor condiții minime ,decente, de detenție, cetățenii români suportând aceste decizii habarniste ce tot aduc condamnări de la CEDO, dezvaluie si cei de la FPP.
Pe scurt, deciziile acestea proaste sunt decontate de către cetățenii României, pentru că din bugetul țării sunt suportate aceste condamănări la despăgubiri.
România este in topul țărilor condamnate de CEDO pentru condiții improprii de detenție, această apreciere fiind făcută in anul 2022, an de la care nu s-au inregistrat progrese, din contra, numărul deținuților fiind in crestere.
CEDO a analizat 47 de țări iar numai la inceputul anului, impotriva României erau inregistrate 6 400 de plângeri, plângeri ce vor fi transformate in condamări ale României și implicit in prejudicii considerabile in bugetul țării.
Aritmetic, după un raport al populatiei, condamările CEDO pentru România sunt mai multe decât pentru Rusia.
Condamnările date României de către CEDO au fost pentru rele tratamente aplicate cetățenilor români in inchisorile din România, mare majoritate cu privire la spațiu insuficient.
In aceste condiții in care România dă bani multi pe un management ineficient al sistemului penitenciar pe care gașca de la ANP/ MJ il poleiesc ca să dea bine politic, statisticile externe, necorupte, dău alți indicatori, mult mai realiști despre starea sistemului penitenciar românesc.
Numărul deținuților este intr-o creștere alertă, acesta fiind efectul nefast al Legii recursului compensatoriu, iar desființarea unor spațiile de cazare este o decizie aberantă.
Pe de o parte șefii sistemului penitenciar și cei ai M.J.fac o intreagă paradă când mai conving un beneficar să ne mai culce pe la ei, 15-20 de deținuti, prezentând acest lucru ca o mare realizare insă, pe ascuns, departe de ochii presei, iși dau mână și, pe furiș, desființează 204 locuri de cazare doar ca să facă o parcare.
Ar fi maximă ca parcarea să fie privată și cu plată.
Ca să compensăm această pierdere de spații ar trebui să ne milogim si pe la alți beneficiari să ne mai culce pe la ei cam 204 deținuti.
Bună strategie, eficient management.
Din pacate toate tâmpeniile astea vor fi suportate tot din buzunarul contribuabilului român si nu de către cei care iau astfel de decizii, mai dezvaluie sursa citata. (Cristina T.).

