Le vezi la tot pasul, mai ales pe strazile cu benzi multiple si care sunt, de obicei, aglomerate – evident, este vorba despre conuri rutiere. Dupa cum bine stii, acestea vin cu beneficii destul de importante pentru participantii la trafic – in primul rand, ajuta la prevenirea accidentelor rutiere.
Mai apoi, aceste conuri ajuta si la delimitarea benzilor ori marcarea unor zone care trebuie evitate – in principal, din cauza gropilor sau lucrarilor stradale. Indiferent de situatie, orice sofer poate recunoaste portocaliul comun al acestora. Dar conurile rutiere au mai mult de zis – iata 5 aspecte interesante pe care probabil nu le stiai despre ele!
Ce se folosea inainte de inventarea acestor conuri rutiere?
Inainte de a realiza importanta vizibilitatii in trafic – si inainte ca traficul asa cum il stim astazi sa existe -, oamenii au considerat ca barierele de lemn erau destul de eficiente. Pe langa acestea, se mai construiau si trepiede, tot din lemn, pentru semnalizarea pericolului.
Evident, principalul dezavantaj era vizibilitatea extrem de scazuta a acestora.
Cate conuri exista in lume?
La momentul actual, in lume se folosesc, in mod activ, in jur de 140 de milioane de conuri rutiere. Pentru unii, acest numar poate parea mare. Totusi, in comparatie cu numarul de masini, conurile rutiere se afla in dezavantaj.
Mai exact, exista peste 1.4 miliarde de masini pe planeta – de 10 ori mai multe decat numarul de conuri.
Care a fost scopul primului con rutier inventat?
Primele conuri rutiere au fost inventate in anul 1940, de catre un pictor stradal. Acesta le-a inventat pentru a tine masinile departe de vopseaua proaspata. Trei ani mai tarziu, acesta si-a brevetat inventia, aducandu-i cateva caracteristici care sunt eficiente pana si in ziua de astazi.
De exemplu, acesta a creat conurile cat de vizibile cu putinta, deloc daunatoare pentru masini in caz de coliziune, cu posibilitate de stivuire pentru transport si depozitare usoare si care vor reveni in pozitie initiala dupa ce au fost lovite.
Cat de mult stau aceste conuri rutiere in trafic?
Desigur, aceste obiecte stau la nivelul carosabilului atat timp cat este nevoie – uneori chiar si cu lunile. Totusi, exista situatii cand pietonii sau alti soferi decid sa le imprumute. Drept rezultat, in jur de 1 milion de conuri sunt furate, in Statele Unite, in fiecare an. Desi aceasta problema este una globala, numarul de conuri furate in alte tari nu se compara cu cel din State.
Cine poate folosi si amplasa aceste conuri?
Multi oameni cred ca acestea pot fi amplasate doar de fortele de ordine, in caz de accident sau pentru a semnaliza anumite pericole la nivelul carosabilului. Acest lucru este doar partial adevarat.
Orice firma sau companie care realizeaza lucrari stradale, lucrari la nivelul retelei de canalizare, lucrari la stalpii de electricitate de pe carosabil si asa mai departe are dreptul de a cumpara si mai apoi amplasa aceste conuri.
Desigur, pe langa domeniul de activitate relevant, acestea au nevoie si de un permis de la anumite entitati publice locale care sa le permita amplasarea.
Concluzie
In cele din urma, tine minte ca si tu, ca sofer, ai dreptul (si obligatia) de a amplasa semnalizatoare rutiere – mai ales cand opresti pe autostrada in urma unei defectiuni si vrei sa te asiguri ca autovehiculul tau este vizibil.
Astfel de conuri rutiere si semnalizatoare, indiferent de scopul in care vor fi folosite, pot fi achizitionate de pe magazinul online Vesta – produse de calitate, la un pret avantajos.