Connect with us

Social

Cum să îți alegi cuvintele atunci când vine vorba de înmormântare

Publicat

pe

Nimeni nu este ocolit de astfel de momente tragice, din nefericire. Există și astfel de clipe dureroase, clipe în care persoanele dragi ne părăsesc împotriva voinței noastre. În astfel de clipe, sunt binevenite vorbele bune de la cei din jurul nostru și ar trebui să ne ajute să trecem mai ușor peste această perioadă.

Majoritatea am trecut deja prin astfel de momente și am fost și de o parte și de alta a situației. Gândește-te ce ți-ar fi plăcut să auzi de la cei dragi atunci când ai pierdut pe cineva? Cum i-ai încurajat tu pe cei dragi care au pierdut pe cineva apropiat? Ți-a fost greu să-ți găsești cuvintele?

În astfel de situații, puțini își găsesc cuvintele potrivite. Așadar, în acest articol, vom vorbi despre ce ar trebui să-i spunem unei persoane îdoliate pentru a-i face suferința mai ușoară, dar și despre lucrurile pe care nu ar trebui să le spunem.

Așa da : „Știu cât suferi”, Așa nu: „Știu ce simți”

Poate par sinonime aceste două fraze, dar nu sunt nici pe departe așa. Fiecare persoană simte durerea într-un mod diferit. Nu putem spune niciodată că știm cum se simte, chiar dacă am trecut și noi printr-un eveniment asemănător. Nu avem nici cea mai mică idee despre cum se simte persoana respectivă, nu trăim în corpul ei.

Îi putem spune în schimb, că știm cât de mult suferă. Astfel, exprimăm și mult mai multă empatie și e exact lucrul de care are nevoie persoana îndoliată.

Așa da: „ Îmi pare rău că suferi”, Așa nu: „S-a dus într-un loc mai bun”

Psihologii ne recomandă ca în astfel de situații cuvintele noastre încurajatoare să se concentreze pe persoana care a suferit pierderea și nu pe persoana decedată.

Să nu mai pomenim că există și posibilitatea ca persoana îndoliată să nu creadă în posibilitatea unei vieți de apoi și a unui „loc mai bun” și o astfel de afirmație o poate irita mai mult și îi poate amplifica durerea.

Așa da: „ Nu este nevoie să fii puternic în astfel de momente”, Așa nu: „Vei trece peste asta, ești o persoană puternică”

Psihologii spun că atunci când oamenii suferă o asemenea pierdere, ei experimentează la nivel psihic trăirile unui copil. Dacă se concentrează pe capacitatea de a fi puternic, va avea tendința să-și reprime trăirile lucru care nu va fi deloc benefic pentru psihicul lui.

Adresează-i cuvinte astfel încât să-i oferi posibilitatea de a se simți trist, speriat și chiar neajutorat. Se va simți mult mai bine dacă va ști că nu e nevoie să-și ascundă durerea, că nu trebuie să pară altceva decât este!

Așa da : „Voi veni zilnic să te ajut dacă ai nevoie”, Așa nu: Să-mi zici dacă te pot ajuta cumva”

Trebuie să-i indici concret activitățile la care vrei să-l ajuți : „Voi veni să te ajut să faci curat în casă”, „Voi face eu cumpărăturile pentru tine”,„ Voi găti eu pentru tine”. Astfel persoana îndurerată va simți că are puțin răgaz pentru a fi doar cu sine cu durerea, cu gândurile, cu amintirile.

Ba mai mult, oamenii aceptă mult mai ușor ajutorul atunci când e impus decât atunci când trebuie să-l ceară.

Dacă vei folosi fraza Să-mi spui dacă te pot ajuta cu ceva, poți fii sigur că nu vei fi deranjat.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exclusiv

Studiu ÎntreVecini: 65% dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură

Publicat

pe

De

  • 80% dintre români și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie
  • 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar la evenimente sociale cu vecinii
  • 9 din 10 respondenți sunt deschiși să se implice mult și chiar foarte mult în promovarea diversității și incluziunii

65% dintre românii care locuiesc la bloc nu-și cunosc vecinii deloc sau îi cunosc în mică măsură, în timp ce doar o mică parte dintre ei se cunosc bine (27%) sau foarte bine (8%), conform unui studiu realizat de ONG-ul ÎntreVecini, cu scopul de a înțelege percepțiile și comportamentele celor care locuiesc în comunitățile de la bloc. Întrebați ce motive i-ar determina să se cunoască mai bine unii cu alții, 68% dintre respondenți au menționat pe primul loc soluționarea unor probleme comune, pe locul doi dorința de a construi o comunitate mai strânsă (32%) și proiectele comune în cartier (32%), urmate fiind de ocaziile de socializare organizate în cartier (26%) și de interesul comun pentru activități sau hobby-uri (21%).

Când vine vorba despre frecvența cu care românii au participat la evenimente sociale împreună cu vecinii lor de la bloc, sondajul arată că 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar. Respondenții declară că și-ar dori ca în blocul în care locuiesc să existe activități comunitare precum: activități comune pentru copii (31%), grătar comunitar (28%), seri de jocuri de societate (22%), seri de film în aer liber (21%), evenimente sportive (16%), concursuri sau competiții între vecini (14%) ori ateliere și cursuri (14%).

„Faptul că românii care locuiesc la bloc nu se prea cunosc cu vecinii lor nu ne ia prin surprindere, ci este chiar o realitate pe care ne dorim să o schimbăm. Partea bună este că, prin prisma sondajului pe care l-am desfășurat, am aflat că 80% dintre românii care locuiesc la bloc și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie. Iar asta ne dă speranța că vom reuși să împrietenim cât mai mulți oameni cu vecinii lor, dar și cu conceptul de sustenabilitate, pe care-l promovăm prin intermediul acțiunilor desfășurate în comunitățile de bloc din România, alături de partenerii noștri”, a declarat Sabina Mihăilescu, Manager General ONG ÎntreVecini.

ÎntreVecini este un ONG care își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc și să transforme comunitățile urbane din România în huburi sustenabile. ONG-ul se dedică formării de comunități reziliente, prietenoase cu mediul și bazate pe solidaritatea vecinilor, oferind celor înscriși în program și declarați câștigători oportunitatea de a-și echipa blocurile în care locuiesc cu panouri fotovoltaice, în mod gratuit, devenind astfel prosumatori. Cei interesați să se alăture inițiativei și să primească, de asemenea, suport pentru desfășurarea unor activități sustenabile în comunitățile din care fac parte, se pot înscrie, într-o etapă ulterioară, pe platforma www.intrevecini.ro.

„În copilăria mea, vecinul era o instituție resursă la care puteai apela atunci când e nevoie: cereai cu împrumut o cană de zahăr sau 100 de lei până la salariu și culmea le și primeai. În plus, relațiile de încredere erau destul de puternice, nu degeaba atunci când plecai de-acasă le lăsai chiar și un set de chei de la casă. În ultimii 30 de ani, lucrurile s-au schimbat și acum, cu greu ne știm (din vedere) vecinii. Despre încredere, e chiar și mai greu de vorbit. E de vină societatea? E de vină internetul? Este rezultatul individualismului care ne este servit de cele mai multe ori ca rețeta succesului? E normalitatea globalizării și rezultatul unui proces natural de reajustare a relațiilor într-un nou context socio-economic? E ceea ce ne dorim să dăm mai departe ca mod de socializare? Cred că toate câte un pic, și multe altele. Mă bucur că cei de la ÎntreVecini vor să dezbatem aceste întrebări și să vedem ce și cum alegem să facem ÎMPREUNĂ. Pentru că relațiile dintre noi, și calitatea acestora, generează comportamentele care definesc o societate. Iar noi ne dorim ca România să fie o societate solidară, empatică și degrabă vărsătoare de iubire”, a declarat Gelu Duminică, Sociolog și Director executiv Agenția „Împreună”.  

Cum se înțeleg vecinii de la bloc și ce probleme întâmpină, în funcție de generația lor

Conform sondajului realizat de ÎntreVecini, respondenții din generația Z prezintă o reticență crescută în relația cu vecinii. Astfel, persoanele de până în 27 de ani au mai degrabă o relație destul de formală cu vecinii (34%) și se declară chiar distante, neavând o relație apropiată cu aceștia (20%). De asemenea, preferă într-un procent semnificativ mai mare față de totalul eșantionului să păstreze distanța (41%) și nu sunt deschise să-și cunoască vecinii (20%). Într-un procent de asemenea ridicat se conturează și reticența generației Y  (28-43 de ani) de a-și cunoaște vecinii. La polul opus, cei din generația X, care au între 44 și 59 de ani (38%) și cei din generația Baby Boomers, între 60 și 78 de ani (39%) se declară destul de apropiați de vecinii lor și chiar sunt deschiși și încurajează interacțiunea (48%).

Pe de altă parte, când vine vorba despre motivele care ar putea să-i împiedice în cunoașterea vecinilor, respondenții au ales pe primul loc programul aglomerat (48%), urmat de dorința de a nu le fi invadat spațiul personal (33%), dar și de lipsa interesului pentru interacțiune socială (25%) și de lipsa oportunităților în comunitatea din care fac parte (21%). Analizând răspunsurile per generații, se observă că majoritatea celor care au între 44 și 59 de ani (generația X) au afirmat că au programul aglomerat. În același timp, invadarea spațiului personal a fost varianta aleasă în principal de cei cu vârste cuprinse între 28 și 43 de ani (generația Y). De asemenea, rezultatele arată un interes scăzut pentru interacțiune socială preponderent în cazul persoanelor din generațiile X (44-59 ani) și Y (28-43 ani). Nu în ultimul rând, majoritatea celor care au considerat că lipsa oportunităților din comunitate i-ar împiedica să-și cunoască vecinii sunt persoane din generația Z (până în 27 de ani).

Din perspectiva problemelor întâmpinate între vecini, 50% dintre românii care locuiesc la bloc declară că nu au avut probleme semnificative cu vecinii, 32% au avut, însă au reușit să le rezolve în mod amiabil, 16% au avut probleme și încă nu au fost soluționate, iar alți 3% preferă să nu discute despre acest aspect. Întrebați care sunt principalele probleme pe care le întâmpină în relația cu vecinii lor, părerile sunt împărțite. Respondenții studiului consideră fie că vecinii lor nu sunt comunicativi (33%), fie că sunt gălăgioși (29%), prea curioși (28%) sau agresivi verbal (14%).

Cât de dornici sunt românii să se implice în rezolvarea problemelor din comunitățile lor

Când vine vorba despre implicarea în rezolvarea problemelor comunității, majoritatea respondenților (52%) se arată oarecum deschiși să se implice, însă în funcție de situație. 29% afirmă că s-ar implica cu siguranță, 12% recunosc că nu s-ar implica, dar ar fi dispuși să susțină inițiativele altora, iar 6% confirmă că deocamdată nu s-ar implica.

Locurile de parcare (51%), dezvoltarea spațiilor verzi și a parcurilor (42%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (41%), lipsa măsurilor pentru contracararea infracționalității (38%) și îmbunătățirea infrastructurii (31%) se află pe primele cinci locuri în topul problemelor sau nevoilor pe care românii care locuiesc la bloc le consideră cele mai importante în comunitățile din care fac parte.

Din perspectiva implicării în rezolvarea problemelor din comunități, românii par foarte receptivi. Cea mai mare parte dintre ei au afirmat că s-ar implica mult sau foarte mult în rezolvarea unor acțiuni precum: promovarea diversității și incluziunii (86%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (83%), promovarea serviciilor sociale și educația de calitate (79%), dezvoltarea activităților culturale și recreative (74%), pe lângă multe alte topicuri legate de transport, spații verzi, parcări ș.a.m.d.

Studiul a fost realizat cu ajutorul agenției Reveal Marketing Research și s-a desfăşurat online, în perioada 29.11.2023 – 04.12.2023, pe un eșantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta 18+ din România, utilizatori de internet, care locuiesc în mediul urban și periurban, în blocuri de locuințe. Mărimea eșantionului a fost de 1002 respondenți.

Despre ÎntreVecini

ÎntreVecini este un ONG care regenerează spiritul comunitar la bloc și transformă grupurile de vecini din România în comunități sustenabile prin susținerea dezvoltării de proiecte în cartier. Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale în calitate de partener principal și de POWERToMe, MSL The Practice, Benga, DIUD, Colțan și Asociații.

CONTACT PENTRU PRESĂ:

Alexandra Nedelcu: alexandra.nedelcu@thepractice.ro, 0752 751 065

Citeste in continuare

Social

Despre combaterea mucegaiului si umiditatii cu usile si ferestrele din PVC

Publicat

pe

De

ferestrele din PVC

Cand vine vorba de caminul nostru, confortul si sanatatea sunt doua aspecte esentiale pe care ne straduim sa le imbunatatim continuu. Unul dintre adversarii nevazuti ai acestui echilibru este umiditatea excesiva, care adesea se manifesta prin aparitia mucegaiului. Din fericire, inovatiile in materiale si tehnologii ne ofera solutii eficiente, iar ferestrele din PVC se numara printre cele mai eficace si de luat in considerare arme in lupta impotriva acestui inamic tacut.

Inamicul din umbra – umiditatea si mucegaiul

Mucegaiul nu este doar inestetic, ci poate avea si efecte negative asupra sanatatii, provocand alergii, probleme respiratorii si o gama larga de afectiuni. Umiditatea excesiva, care adesea contribuie la formarea mucegaiului, poate proveni din mai multe surse, inclusiv din infiltratii, condens sau lipsa unei ventilatii adecvate.

Cum pot fi ferestrele din PVC Scutul tau impotriva umiditatii

Ferestrele din PVC au evoluat semnificativ in ultimele decenii, devenind nu doar niste elemente estetice, ci si functionale, care contribuie la imbunatatirea calitatii aerului din locuinte. Iata cum ajuta ele la combaterea umiditatii si mucegaiului:

– Ofera un plus in ceea ce priveste izolarea totala a locuintei tale. PVC-ul este un material cu o izolare termica remarcabila. Pe scurt, acest lucru inseamna ca diferentele de temperatura intre interior si exterior (care adesea cauzeaza condens) sunt reduse semnificativ.

– Etanseitate. In general, ferestrele din PVC de calitate sunt cunoscute pentru etanseitatea lor. Atunci cand sunt instalate corect, ele minimizeaza patrunderea aerului umed din exterior si previn scurgerile de aer cald din interior, ceea ce reduce riscul condensului si al infiltratiilor.

– Sunt durabile si foarte rezistente la coroziune. Un avantaj urias este acela ca PVC-ul nu putrezeste, nu rugineste si nu se degradeaza sub influenta umezelii. Aceste proprietati il fac ideal pentru a rezista in medii cu umiditate ridicata si nu numai.

Sfaturi pentru a profita la maxim de beneficiile usilor si ferestrelor PVC

Pentru a te bucura la maximum de beneficiile ferestrelor din PVC in lupta impotriva umiditatii si mucegaiului, iata cateva sfaturi utile, care te vor ajuta cu siguranta:

Ventilatie regulata. Chiar si cele mai bune ferestre au nevoie de putin ajutor pentru a-si atinge potentialul maxim. Asigura-te ca faci o ventilatie adecvata pentru a permite aerului umed sa paraseasca incaperea.

Utilizeaza corect usile si ferestrele tale PVC. Unele usi si ferestre din PVC sunt dotate cu sisteme de micro-ventilatie. Invata sa le utilizezi corect pentru a mentine un flux constant de aer proaspat in interiorul locuintei.

Intretinere regulata si corespunzatoare. Curata ferestrele si verifica periodic etanseitatea acestora pentru a te asigura ca performanta lor ramane una optima.

Cuvant de final

Investitia in ferestre de calitate din PVC nu este doar o alegere estetica, ci una care influenteaza direct calitatea vietii si gradul de confort in caminul tau. Prin reducerea umiditatii si prevenirea formarii mucegaiului, alegi un mediu mai sanatos si mai placut pentru tine si familia ta. Asadar, cand te gandesti la renovare sau la construirea unui nou camin, considera ferestrele din PVC nu doar ca pe un element de design, ci ca pe un aliat de incredere in lupta pentru un camin sanatos si confortabil.

Citeste in continuare

Social

5 beneficii oferite de vestiarele metalice pe care trebuie să le cunoști

Publicat

pe

De

vestiarele metalice

Eşti în căutarea unei alternative sigure pentru a-ţi depozita bunurile de valoare? Atunci vestiarele metalice reprezintă soluția perfectă pentru această necesitate. Există o mulțime de locuri în care vestiarele metalice servesc în mod semnificativ: școlile, birourile, depozitele, spitalele, supermarketurile, parcurile, băncile, atelierele, bibliotecile, garajele, sălile de sport și multe altele.

De asemenea, poți folosi vestiarele metalice ca spațiu pentru depozitarea alimentelor reci sau ca zonă izolată pentru unelte și scule. Dacă ai nevoie de vestiare metalice, poți  găsi o gamă variată de unități de depozitare online cu o descriere detaliată a produsului pentru a te ajuta să înțelegi produsul înainte de a-l cumpăra.

Avantajele dulapurilor de depozitare metalice

1. Securitate deplină: Deoarece aceste unități de depozitare sunt construite cu ajutorul metalului și au o încuietoare cu cheie de înaltă calitate, acestea oferă o soluție de depozitare completă. Poți opta pentru balamale mai joase, încuietori digitale, alarmă și multe alte caracteristici de acest gen care le susțin în asigurarea unei securități complete.

2. Rezistență: Majoritatea celor care cumpără un vestiar metalic se asigură că acesta este rezistent la bacterii, substanțe chimice, materiale nocive, precum și la foc. De exemplu, dacă ai cumpărat dulapul pentru un laborator sau un depozit în care se folosesc materiale periculoase, atunci un dulap de depozitare din metal s-ar putea descurca fără probleme, fiind rezistent.

3. Fără dăunători: Nu există nimic mai terifiant decât să încerci să îți găsești lucrurile și să dai peste un dăunător sau mai mulți care se holbează la tine. O astfel de situație incomodă se întâmplă destul de des în cazul altor spații de depozitare și nu este greu pentru dăunători precum gândaci, șobolani, gândaci de bucătărie să intre într-un dulap de depozitare asupra bunurilor tale. O închidere adecvată a unității de depozitare poate evita intrarea unor astfel de dăunători.

4. Robustețe: Unul dintre principalele avantaje ale achiziționării unui vestiar metalic este robustețea acestuia. Aceste vestiare realizate din metale solide rezistă ani de zile. În plus, pentru depozitarea obiectelor voluminoase, aceste vestiare metalice sunt cea mai bună opțiune, deoarece pot rezista fără să se deterioreze.

5. Economice ca și cost: Dacă ai în plan să achiziționezi un dulap de depozitare metalic cu caracteristici fantastice, trebuie să știi că poți găsi dulapul la un preț rezonabil. Motivul din spatele acestui lucru este că nu este o sarcină solicitantă să curbezi sau să îndoi metalul pentru a face un raft de depozitare sau un vestiar metalic. În plus, metalul nu este un material costisitor.

Astfel, un dulap de depozitare din metal este cea mai bună opțiune pentru tine dacă îți dorești un spațiu de depozitare de lungă durată, ușor, care să aibă și caracteristici de securitate și utilitate de bază și să fie rezistent la căldură, precum și la substanțe chimice.

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Exclusiv2 ore inainte

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I. – Ziarul Incisiv de Prahova

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Uncategorized8 ore inainte

easySales: Perioada Valentine’s Day, 1 și 8 martie a crescut coșul de cumpărături online la 244 de lei; categoriile preferate sunt Casă și bucătărie, Electronice, Artă și hobby

În perioada 14 februarie – 14 martie 2024, valoarea medie a coșului de cumpărături a crescut la 244 de lei,...

Uncategorized8 ore inainte

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Stil și funcționalitate într-un pachet complet

Tableta include celebrul S Pen, un design elegant și o baterie de lungă durată perfectă pentru a duce la bun...

parcare Henri Coanda parcare Henri Coanda
Uncategorized9 ore inainte

De ce sa alegi doar o parcare Henri Coanda cu shuttle inclus in pret

  Cand planifici o calatorie, fie ca e vorba de o vacanta, ca faci o deplasare in interes de serviciu,...

ExclusivO zi inainte

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine” – Ziarul Incisiv de Prahova

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

EvenimentO zi inainte

UP Generation lansează Life Skills Pro: Primul program de mentorat din România care transformă viitorul tinerilor

București, 27 martie, 2024: Cu obiectivul de a aduce soluții și sprijin unei generații aflate în căutarea direcției și a...

UncategorizedO zi inainte

Cum s-a schimbat relația românilor cu băncile în ultimii 8 ani? De la zeci de mii de procese, la negociere și rezolvare amiabilă

27 martie, București. Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă...

EvenimentO zi inainte

Samsung extinde Galaxy AI cu One UI 6.1

Samsung Electronics îmbunătățește experiența utilizatorilor pe o gamă largă de dispozitive Galaxy prin lansarea actualizării One UI 6.1*. Începând cu 28...

Exclusiv2 zile inainte

 INTOARCEREA “RABINULUI” – Ziarul Incisiv de Prahova

                                         ...

Uncategorized2 zile inainte

Kingston Digital lansează SSD-urile industriale i-Temp

formate de 2,5-inch & M.2 2280 Pentru integratorii de sisteme și inginerii de proiectare Managementul ciclului de viață și asistență...

Eveniment2 zile inainte

NAVITEL a lansat o nouă cameră de bord auto: NAVITEL R35

NAVITEL a lansat la începutul anului noua cameră de bord auto NAVITEL R35 care este proiectată pentru a oferi o experiență de...

Uncategorized3 zile inainte

BenQ lansează PD3225U, un nou monitor de design pentru utilizatorii de Mac și MacBook Pro

Alăturându-se seriei de monitoare profesionale, PD3225U este o necesitate pentru designeri, fotografi și creatori de conținut București, România,  Martie 2024 –...

Exclusiv3 zile inainte

copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! – Ziarul Incisiv de Prahova

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv5 zile inainte

Amânarea acțiunii de protest anunțate în 25 martie 2024, de Ziua Poliției Române – pentru data de 9 mai 2024, de Ziua Europei – Ziarul Incisiv de Prahova

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Exclusiv6 zile inainte

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale – Ziarul Incisiv de Prahova

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Exclusiv6 zile inainte

DXOMARK a desemnat HONOR Magic6 Pro drept “Smartphone-ul cu cea mai performantă cameră foto din lume”

HONOR Magic6 Pro a fost recunoscut ca având cea mai performantă cameră foto din lume, obținând un punctaj remarcabil de 158...

Știrile Săptămânii