Connect with us

Exclusiv

Soluția din acest dosar,  de respingere a acțiunii, este un câștig al fiecărui lider sindical, al fiecărui polițist sau personal al MAI – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

În momentul în care am ales să fiu reprezentant sindical, acum mai bine de 13 ani, îmi doream să fiu parte a schimbării, voiam să fiu parte a modernizării instituției, mă bucuram de fiecare coleg pe care puteam să îl ajut cu un sfat, cu o îndrumare și căruia puteam să îi dau speranța că mâine va fi mai bine. Încă din școala de poliție am suportat consecințele faptului că am spus lucrurilor pe nume, că am luat atitudine față de modul în care erau tratați colegii mei. Și credeți-mă, nu e ușor la 19 ani să ți se spună că nu vei absolvi școala de poliție cu această atitudine de „insubordonare”.

De la acel moment și până în prezent, am suportat multe consecințe, de la cercetări disciplinare, la incompatibilități cu „dedicație” sau alte fapte despre care promit că voi relata la momentul potrivit într-un alt material. De această dată însă, aș vrea sa vorbesc despre ultimul demers al celor care conduc MAI-ul de a mă reduce la tăcere. În vara anului trecut, acum aproape 1 an, am primit un plic de la Judecătoria Sectorului 2 destinat personal, dar remis la sediul Sindicatului EUROPOL. După deschiderea plicului, aveam în față câteva zeci de foi și un cd, precizeaza Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL.

Era vorba despre o cerere de chemare în judecată în numele lui Vasilescu Liviu, fostul șef al Poliției Române, actual director general al Direcției Generale Anticorupție. Obiectul dosarului era reprezentat de:

–       Obligarea subsemnatului la plata sumei de 20.000 euro cu titlu de daune morale;

–       Publicarea Sentinței în mass media și pe rețelele de socializare;

–       Plata cheltuielilor de judecată.

Și toate acestea pentru faptul că cel ce a fost șef al Poliției Române, ar fi suferit „consecințe negative…pe plan psihic în special” ca urmare a criticilor pe care le-am adus începând cu luna august 2020, pentru modul dezastruos în care a fost gestionată înmormântarea interlopului „Emi Pian”. De asemenea, că i-aș fi prejudiciat demnitatea și reputația profesională, în condițiile în care Vasilescu a denigrat toți polițiștii din România afirmând că „a fost ultimul profesionist din Poliția Română” care putea gestiona întâlnirea cu familia lui „Emi Pian”, noaptea, în biserică.

Vorbim așadar despre o acțiune în răspundere civilă delictuală intentată la 2 ani de la incident, prin care șeful unei structuri de forță, Direcția Generală Anticorupție, primește undă verde să acționeze împotriva unui reprezentant al unei organizații sindicale pentru a-l reduce la tăcere. Această situație fără precedent în zona sindicală, mai ales din perspectiva protagonistului, avea mai multe scopuri, unele la vedere, altele subliminale.

În luna iunie a anului 2022, de când a fost depusă cererea de chemare în judecată, nu am vorbit despre ea, nici măcar colegilor mei, sindicaliști. Pentru că am înțeles că scopul acestui demers, de a fi adus în fața instanței pentru faptul că am avut tupeul să îmi apăr demnitatea colegilor și să critic conducerea Poliției Române și a MAI, era unul de exemplaritate.  Orice alt polițist, orice alt sindicalist trebuia să știe că dacă își va exercita dreptul la liberă exprimare, dacă va îndrăzni la rândul său să-și critice șefii sau conducerea politică a ministerului, va fi executat. Astfel, nu îmi permiteam să fac publică această acțiune în lipsa unei soluții, pentru că risca să descurajeze alți reprezentanți sindicali să își mai exercite corespunzător funcția, sau pe alți polițiști să se mai exprime liber, chiar dacă e vorba despre critici la adresa ministrului sau a oricărui șef din Poliția Română și nu numai.

Îmi asum când spun că cererea de chemare în judecată, chiar dacă a fost depusă în nume personal de Liviu Vasilescu, a fost agreată, tolerată și susținută la cel mai înalt nivel. Se dorea o reacție fermă, un pumn în gura celor care reprezintă o vulnerabilitate pentru factorul politic, iar acela era ministrul de interne. Da, admit că am criticat vehement toată mizeria reprezentată de pandemie. M-am opus tuturor măsurilor heirupiste, lipsite de fundament legal și umanitate.

Printre probele administrate și martorii propuși de Liviu Vasilescu se regăsește șoferul lui – actualmente pensionar, Marcel Vela – fostul ministru de interne și actual senator PNL, Iulian Surugiu – fost lider SNAP și actual președinte de partid, Dumitru Coarnă – fost lider SNPPC, actualmente parlamentar, dar și Aurelian Ciocârlan – fost director general adjunct al DGPMB, actualmente pensionar. Nu cred că mai suportă vreun comentariu lista aceasta de top, a unor oameni politici care au fost opțiunile lui Vasilescu să depună mărturie în favoarea sa. E relevant să precizez aceste nume tocmai pentru a înțelege de ce „suport” a beneficiat Vasilescu în demersul său de a mă intimida. Însă despre declarațiile martorilor audiați de instanță și despre inadvertențele în relatarea evenimentelor, revin într-un alt material.

De câte ori am avut ocazia, în media, am catalogat ilegale „ordonanțele militare” care au fost emise cu atâta sete de dictatură de către politicienii vremii. Și am fost nevoit să îmi apăr colegii explicând societății că sunt intimidați, hărțuiți și forțați să îndeplinească atribuții pe care aceștia nu le aveau în fișa postului, precum cele legate de hăituirea „carantinaților/izolaților” prin verificări la domiciliu. Admit că am criticat dur faptul că mii de români și-au îngropat apropiații în saci negri de plastic, sub condiția unei singure persoane la căpătâiul mormântului, iar interlopul defunct „Emi Pian” era plâns zilnic, in living-ul vilei sale, de sute de persoane, sub pasiva supraveghere a autorităților.

Cererea de chemare în judecată a lui Vasilescu mi-a lăsat impresia unei acțiuni realizate în disperare de cauză, pentru a-și recâștiga demnitatea și probitatea profesională pierdută o dată cu momentul în care publicul larg a aflat despre întâlnirea sa cu familia defunctului interlop „Emi Pian”, în miez de noapte, într-o biserică, cu scopul de a negocia modul în care sa aibă loc înmormântarea a doua zi. Totuși, să crezi că memoria societății poate fi ștearsă printr-o astfel de acțiune, când criticile de la acel moment au venit eminamente de la toate nivelurile, este un act de disperare și de inconștiență.

Scopul subliminal al acțiunii în instanță a fost acela de a da un exemplu tuturor celorlalți polițiști care vor îndrăzni să ridice capul din pământ și să se exprime. Imaginați-vă impactul unei soluții de admitere a acestei acțiuni. Dacă reprezentantul unui sindicat ar fi fost „pedepsit”, inclusiv pecuniar, prin obligarea la plata celor 20.000 euro, MAI ar fi reușit să pună batista pe țambal și ar fi fluturat această hotărâre ori de câte ori ar fi apărut un polițist care avea ceva de spus critic la adresa conducerii.

De altfel, în cuprinsul cererii de chemare în judecată, Vasilescu își prezintă CV-ul, distincțiile și diplomele, susține că și-a clădit o carieră „impresionantă” (care s-a terminat o dată cu întâlnirea cu familia unei grupări infracționale, noaptea, în biserică), și încheie prin a spune că un „agent de poliție[…]nu are experiența necesară să se pronunțe” asupra a ceea ce s-a întâmplat, dar în același timp că un „chestor principal de poliție, echivalent al gradului de general-maior cu două stele” era singurul în măsură să se întâlnească noaptea în biserică, cu familia interlopului defunct, pentru a negocia detaliile modului în care să se deruleze înmormântarea. De altfel, această discreditare a corpului agenților de poliție se regăsește și în cuprinsul CV-ului unde i-a fost rușine să menționeze faptul că a intrat în sistem ca și subofițer (sergent) de poliție. Dar, cum a fost mare nevoie de „ingineri” în anii 90 în Poliția Română, a fost și el „transformat” în ofițer.

Ce m-a surprins în tot acest demers a fost faptul că Vasilescu nu s-a ferit să folosească, fără niciun fel de scrupule, de stări de fapt care dacă ar fi reale, ar fi incompatibile cu avizul psihologic pentru funcția de conducere exercitată. Astfel, Vasilescu susține că a suferit „traume psihice, insomnii, stări de stres” pe perioada celor 2 ani, toate aceste afecțiuni incompatibile cu avizul psihologic necesar pentru exercitarea funcției pe care o ocupă. Nu am cum să nu mă întreb cum se comportă atunci când trebuie să ia decizii sub presiune sau în contextul unor situații limita, pe parcursul cărora ar trebui să dovedească stăpânire de sine, pragmatism, obiectivism și gândire analitică. De altfel, inclusiv Ordinul MAI 23/2015 privind activitatea de psihologie în MAI confirmă aceste susțineri.

Soluția din acest dosar,  de respingere a acțiunii, este un câștig al fiecărui lider sindical, al fiecărui polițist sau personal al MAI care la un moment dat a avut curajul să se opună abuzurilor, să nu accepte compromisuri de la principii sau care a refuzat vreodată să accepte ordine/dispoziții care se situau în zona „prostituției profesionale”.

Cu toate presiunile exercitate asupra mea, cu toate intimidările ale cărui subiect am fost, cu riscul de a purta mai departe o țintă pe spate, câtă vreme voi avea mandatul din partea voastră de a-mi reprezenta colegii, voi face același lucru pe care l-am făcut și în prezent. Voi spune lucrurilor pe nume și voi critica managementul unor oameni puși în funcții importante care nu ar trebui să conducă altceva decât mașina personală. Scopul unei organizații sindicale este de a scoate mizeria de sub preș, de a găsi soluții pentru problemele existente și de a determina factorii de decizie să acționeze în consecință, dezvaluie Cosmin Andreica, președintele Sindicatului EUROPOL. (Cristina T.).

 

Exclusiv

un dosar penal incepe să se desfășoare – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Pe 19 februarie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat articolul intitulat: „Caracatița WHITE TOWER (XIII) scoate la iveală putregaiul din IPJ Prahova și din vârful MAI – adeverințe false pentru credite pe numele unor polițiști, mai rău ca la ultimii infractori!”. Iată că și aceste dezvăluiri ale noastre s-au dovedit a fi corecte (aici):

Dosarul penal și prejudiciul

Dosarul penal în care se fac cercetări pentru sumele de bani luate ca împrumuturi de la Casele de Ajutor Reciproc este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești sub nr. 4621/P/2023.

Perioada în care polițiștii din subordinea lui Miritescu și ai lui Ginel când au săvârșit infracțiunile este cuprinsă între 2019-2023, prejudiciul fiind de aproximativ 1,7 milioane lei, cu peste 500 de acte materiale.

Polițiști implicați și metodele folosite

Printre polițiștii care au avut un rol esențial în comiterea infracțiunilor se numără Matei Tatiana, om de încredere a lui Miritescu, se pare șefa lui de Cabinet când era la IPJ Prahova, dar și familia Hagiu, doamna Hagiu Elena fiind secretara lui Ginel Preda. Aceștia luau bani cu acte false pe care îi foloseau în interes personal, inclusiv pentru a îi da cu camătă la alți polițiști.

Falsificarea documentelor

Se pare că unele adeverințe care conțin date necorespunzătoare situației reale, cu venituri mai mari decât cele reale, poartă semnătura lui Ginel Preda, posibil falsificată de către Hagiu.

Mijloace de apărare și intenții ascunse

Fiind acuzată pentru săvârșirea acestor infracțiuni, ca mijloc de apărare, Matei Tatiana dar și Cremeneanu (cel al cărui tată a fost veșnicul șofer al șefilor IPJ după revoluție) și care din subofițer a ajuns șef MRU, inclusiv la IGPR, intenționează să formuleze plângeri penale prin care susțin că au fost înșelați de alte persoane… scopul meschin fiind acela de a poza în victime cu speranța că vor reuși astfel să stopeze cu ajutorul lui Bălan Marcel cercetările din dosar Si acum poate realizam impreuna articolul de….(aici).

Implicațiile și consecințele

Bălan Marcel în cercuri restrânse s-a exprimat că se va ocupa de ofițerul DGA care a avut aportul informativ pentru constituirea acestui dosar, este un tânăr ofițer, bine intenționat. Dacă alte persoane ar fi săvârșit astfel de infracțiuni, fără să aibă vreo calitate specială, de polițist, ar fi fost arestate de mult timp. În cazul de față nu există nicio măsură preventivă, nici măcar control judiciar.

Întrebări deschise

O altă întrebare este legată de accesul la informații clasificate a secretarei lui Ginel Preda, din moment ce aceasta este în continuare secretara lui și are acces prin prisma funcției la toate documentele adresate șefului IPJ Prahova, dar și cele pe care acesta le expediază către alte instituții. Vom reveni. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Publicat

pe

De

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată în septembrie 2024, atingând suma de 11.251 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 4.000 lei.

Această majorare ridică semne de întrebare în contextul pensiilor mult mai mici ale polițiștilor și militarilor.

„Când spun că pensiile ‘contributive’ sunt mai speciale decât cele considerate ‘speciale’, poate că nu mă credeți,” a declarat Pascut. El a subliniat că principiul „contributivității” este o „minciună repetată la nesfârșit” pentru a crea o aparență de adevăr.

Această declarație atrage atenția asupra inegalităților din sistemul de pensii și sugerează necesitatea unei revizuiri a modului în care sunt calculate pensiile în funcție de contribuțiile efectuate. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Publicat

pe

De

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele și rămâne în zona sa de competență nu reprezintă un pericol pentru societate. El susține că deciziile greșite ale unui astfel de individ afectează mai mult propria persoană și, eventual, câțiva ghinioniști din cercul său de interacțiune. Aceștia pot fi considerați utili statului și societății atâta timp cât nu își depășesc condiția.

Problema apare însă atunci când prostul acumulează putere, depășind artificial condiția sa prin relații și influențe, ajungând în funcții de decizie unde poate lua măsuri distructive. „Acest gen de prost reprezintă o amenințare pentru securitatea statului,” avertizează Pascut, adăugând că, atunci când se combină prostia cu „răufăcători” – indivizi inteligenți care acționează în interes personal – pot apărea efecte distructive exponențiale în sistemul de stat.

Referindu-se la contextul în care a fost adoptată OUG 59/2017, Pascut subliniază distrugerea pensiilor militare prin erodarea puterii de cumpărare și a echității între generații. El argumentează că această măsură a fost rezultatul unei combinații fatale de decizii proaste și interese personale atât din partea decidenților politici, cât și din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MAN).

Pascut reclamă că modificările aduse pensiilor au avut un impact profund asupra celor care își planificaseră viața în funcție de repere clare și predictibile legate de cariera lor în domeniul ordinii și apărării. Aceasta a fost o distrugere a încrederii în sistemul de pensii, care afecta nu doar prezentul, ci și viitorul militarilor pensionari.

În ceea ce o privește pe fostul ministru Lia Olguța Vasilescu, Pascut menționează că aceasta a încercat să se disocieze de responsabilitatea pentru efectele OUG 59/2017, acuzându-i pe miniștrii MApN și MAI că au fost cei care au semnat, dar nu au explicat ulterior deciziile lor. Fostul ministru al Muncii a insistat că inechitățile actuale în pensiile militare au fost create cu sprijinul conducerii MApN, interesate de păstrarea privilegiilor proprii.

Această discuție evidențiază provocările cu care se confruntă sistemul de pensii militare din România și implicațiile pe care deciziile politice le au asupra celor care au servit în forțele armate. Emil Pascut îndeamnă la o reevaluare a măsurilor adoptate și la o responsabilizare a celor implicați în deciziile care afectează viețile a zeci de mii de oameni. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Uncategorized16 ore inainte

NATURE REPUBLIC: O oază de natură pentru îngrijirea delicată a pielii și a părului

Într-o lume în care îngrijirea personală devine din ce în ce mai sofisticată și complexă, brandurile care se remarcă sunt...

Uncategorized17 ore inainte

PC Garage implineste 19 ani si ofera cadou peste 1.000 de periferice gaming Redragon

București, România – 14 octombrie 2024 – PC Garage, unul dintre cei mai importanți retaileri online de produse IT și electronice...

ExclusivO zi inainte

un dosar penal incepe să se desfășoare – Ziarul Incisiv de Prahova

Pe 19 februarie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat articolul intitulat: „Caracatița WHITE TOWER (XIII) scoate la iveală...

Uncategorized2 zile inainte

Mihaela Nistor: Specialistul de top care dezvăluie secretele posturii corecte în România

Descoperă cum îți poți transforma sănătatea prin echilibru și mers! Cine este Mihaela Nistor? Mihaela Nistor este un om pasionat...

Exclusiv2 zile inainte

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusiv3 zile inainte

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Uncategorized4 zile inainte

Acer acordă atenție necesităților profesorilor pentru a oferi tehnologii inovatoare, cu adevărat concepute pentru aceștia

Cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorilor, Acer for Education a celebrat rolul esențial pe care îl joacă profesorii în modelarea...

Uncategorized4 zile inainte

Premiile Comerțului Online Românesc acordate în cadrul ediției de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

eMAG, FAN Courier, Sezamo, Dr. Max, Decathlon, Cărturești, Deichmann, Aosom, MatHaus și Cupio – printre companiile premiate la această ediție. Câștigătorii celei...

Exclusiv4 zile inainte

Stațiunea Căciulata – Locul ideal pentru tratament și recuperare – Ziarul Incisiv de Prahova

Scandalurile imobiliare din România: incercări de fraudă și complicități în cazul White Tower și Nordis Recorder.ro a publicat o investigație...

Uncategorized5 zile inainte

HONOR introduce funcția Google Circle to Search pentru Magic V3 și seria HONOR 200

Tehnologia AI devine acum mai accesibilă pe smartphone-uri pentru toată lumea grație colaborării dintre HONOR și Google [București, 10 Octombrie...

Uncategorized5 zile inainte

Visual Fan își consolidează strategia „Green by Allview” prin prezența intensă la evenimentele de profil din prima jumătate a lunii octombrie, SAB și Energy Expo

Brașov, 10 Octombrie 2024. Visual Fan, compania românească cu expertiză în inovația tehnologică, va participa în perioada 10-13 octombrie la Energy...

Exclusiv6 zile inainte

o călătorie controversată de la scrutinul public la beneficii mănoase în Ploiești – Ziarul Incisiv de Prahova

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Uncategorized6 zile inainte

Confort și Practicitate Beneficiile Rolei de Cearceaf

Când vine vorba de confortul și igiena patului tău, alegerea unui cerceaf potrivit poate face o diferență semnificativă. Una dintre...

Uncategorized6 zile inainte

Ce așteaptă românii de la bănci: rate corecte, empatie și transparență

9 octombrie, București. În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie...

Uncategorized7 zile inainte

Canon lansează imageFORCE C7165, o nouă imprimantă multifuncţională care aduce inovaţii importante pentru companii

București, 8 octombrie 2024 – Continuând tradiţia de lider în inovaţii în domeniul imprimării, Canon lansează astăzi imageFORCE C7165, o imprimantă multifuncţională...

Exclusiv7 zile inainte

impactul distructiv al Rafinăriei Astra asupra comunității din Mimiu – Ziarul Incisiv de Prahova

Confirmarea corupției la vârful PolițieiConfirmarea corupției instituționalizate în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și al Serviciului Județean Anticorupție Prahova,...

Știrile Săptămânii